Návod k používání prkénka
Milá majitelko, milý majiteli nového prkénka!
Děkuji za projevenou důvěru a zájem o prkénko, které jsem vyrobil. Je mým přáním, aby sloužilo dobře a pokud možno co nejdéle. Proto mi dovol, abych se krátce rozepsal o tom, jak se k prkénku chovat, aby se jeho životnost zbytečně nezkracovala.
Prkénko je vyrobeno lepením z masivního dřeva, což klade na jeho užívání určité nároky. Největším nepřítelem je pro prkénko vlhkost. I když dřevo, ze kterého je vyrobeno, už dávno není součástí stromu, je svým způsobem stále živé. Když dřevo přijímá vlhkost, jeho objem se zvětšuje, bobtná a mění se jeho tvar. Ke stejnému efektu dochází, pokud se dřevo zahřívá, například na sluníčku nebo pokud na něj položíme horký hrnec či pekáč. Pokud se prkénko na určitou dobu namočí nebo příliš zahřeje, jedna jeho část se roztáhne, a prkénko se začne prohýbat.
Lepidlo, kterým je prkénko slepeno, je voděodolné, zdravotně nezávadné a spoje jsou velmi pevné. Přesto pnutí způsobené vlhkostí nebo teplem může být natolik silné, že při opakovaném namáhání spoje povolí a prkénko praskne. Proto je nutné jej před oběma těmito vlivy chránit.
Co je možné na prkénku krájet?
Prakticky jakékoliv jídlo. Ovoce, zeleninu, sýry, maso, uzeniny, pečivo, bylinky, atd. Doporučuje se mít ovšem zvlášť prkénko na maso a na ostatní potraviny. Prkénko do sebe po určité době přirozeně nasaje jak vůně, tak chutě a jejich vzájemná kombinace by nemusela být příjemná. Pokud by prkénko bylo už příliš cítit potravinou, kterou na něm krájíte, můžete jej buď vyčistit octovou vodou nebo napůl rozříznutým citrónem.
Co prkénku prospívá?
Po použití jej co nejdříve otřít vlhkým hadříkem a nechat oschnout, hlavně v případě krájení šťavnatých surovin, tedy čerstvé zeleniny a ovoce, popřípadě masa, které pustí šťávu.
Minimálně jednou za měsíc, ale raději jednou za 14 dní, celé prkénko ošetřit olejem. Na trhu je k dispozici množství přípravků, nejvíce se doporučují minerální oleje vhodné pro styk s potravinami, například známý švédský výrobce nábytku nabízí olej SKYDD na dřevěné desky, český výrobce kuchyňských potřeb ze Zlína nabízí praktické balení v dávkovači s houbičkou. Je možné ale použít i jedlý olej, kupříkladu olej lisovaný z hroznových jader, lněný olej nebo olej z ostropestřce. Často se také používá včelí vosk. Princip je u všech možností stejný: Pokud bude dřevo napuštěné olejem, bude odpuzovat jakoukoliv vlhkost a sníží se náchylnost k deformaci.
Co s prkénkem určitě nedělat?
V žádném případě neumývat v myčce. Myčka vytváří prostředí, kde se kombinuje jak vlhkost, tak vysoká teplota, což by pro prkénko mohlo být likvidační už po jediném umytí.
Nenechat stát ve dřezu s vodou, nezapomenout prkénko na dešti po vydařené grilovačce.
Nepokládat na prkénko nic vytažené z trouby nebo sundané z plotny, či ze sporáku.
Co dělat, když už se prkénko prohne?
Lehké prohnutí prkénka není nic hrozného a s velkou pravděpodobností k němu tak jako tak dojde. Prkénko je vyrobeno ze dřeva, které bylo vysušeno v sušárně na nízkou úroveň vlhkosti. Časem pak dochází k postupnému přijímání vzdušné vlhkosti podle toho, v jakém prostředí je prkénko používáno. Jiná vlhkost je v panelovém bytě, jiná v rodinném domě, jiná v zahradním přístřešku. Pokud dojde k tomuto víceméně přirozenému prohnutí, doporučuje se dávat pod prkénko papírovou nebo látkovou utěrku, aby se při krájení na stole nekývalo.
Pokud dojde k prohnutí z důvodu vystavení nadměrné vlhkosti či teplu, je potřeba prkénko otočit obloukem nahoru, tak aby se „mračilo“ a nechat jej přirozeně vyschnout. V závislosti na stupni prohnutí to může trvat i několik dní. Jakmile prohnutí zmizí, hodí se ošetřit povrch olejem.
Přeji spoustu let spokojeného používání prkénka i dobrých jídel na něm připravených a servírovaných.
Olda, Manufaktura Pod Bouzovem